Инфлацията в Испания, която отразява динамиката на потребителските цени, e отслабнала

...
Инфлацията в Испания, която отразява динамиката на потребителските цени, e отслабнала
Коментари Харесай

Инфлацията в Испания и Ирландия се е понижила през ноември

Инфлацията в Испания, която отразява динамичността на потребителските цени, e отслабнала до 3,2 на 100 на годишна база през ноември. Това сочат окончателните данни на Националния статистически институт (INE), оповестени през днешния ден и представени от ДПА.

През октомври испанската инфлация се форсира до 3,5 на 100 на годишна база. 

Потребителските цени в Испания са се намалили (-0,3 на сто) през ноември по отношение на октомври, обръщайки тренда на покачване (+0,3 на сто), регистриран през октомври. 

Цените на питателните артикули и на безалкохолните питиета са се повишили с 9 на 100 на годишна база през ноември, при повишаване от 9,5 на 100 през октомври. 

Наемите на жилищата в Испания през предишния месец са били приблизително с 5,7 на 100 по-ниски спрямо ноември 2022 година

И в Ирландия темпът на повишаване на инфлацията се е забавил през ноември. Той е достигнал най-ниското си ниво от над две години. Повишаването на цените отслабва за втори следващ месец на фона на поевтиняването на редица артикули и услуги, сочат формалните статистически данни, представени от ДПА. 

Индексът на потребителските цени в Ирландия доближава до 3,9 на 100 на годишна база през предишния месец, като покачването на равнището му се забавя спрямо октомври (5,1 на сто). Това е най-ниското ниво на индикатора от сепетмеври 2021 година, когато доближи 3,7 на 100.

Темпът на повишаване на годишната инфлация в страната към момента остава над задачата на Европейската централна банка, избрана на 2 на 100.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР